Yleinen

Hoitaa kehoa ja mieltä

Ihmisten motivaatiot juosta, liikkua tai harjoitella vaihtelevat suuresti. Joillakin motivaationa on painonpudotus, ja miellyttävämpi ulkomuoto. Toisilla taas painonpudotus terveydellisistä syistä.
Monet treenaavat kohottaakseen kuntoaan parempaa arkea varten, tai jotakin tapahtumaa kuten maratonia varten. On myös niitä, jotka treenaavat koska se on nyt trendikästä, ja koska ”niin kuuluu tehdä”. Ihan sama mistä syystä treenaa, pää-asia että treenaa.

Se mistä minun mielestäni puhutaan edelleen liian vähän, on liikunta mielenterveyden kannalta. Tästä soisi viriävän enemmänkin keskustelua. Aina aika ajoin jostakin nousee esiin artikkeli liikunnan vaikutuksista mm. masennukseen ja sen hoitoon, mutta siltikään esimerkiksi lääkärikunta ei ainakaan sankoin joukoin ole tarjoamassa liikuntaa masennuksen hoitomuodoksi. Miksi? Tulokset ovat minun tietojeni mukaan, ja omakohtaisella kokemuksella kiistattomia.

”Jo pari kertaa viikossa harrastettu liikunta lievittää tehokkaasti masennusta. Psykiatrian erikoislääkäri Sami Leppämäki havaitsi väitöskirjatutkimuksessaan, että liikunnan lisääminen helpotti masennusoireita jo neljässä viikossa. Eikä muutokseen vaadittu yletöntä rehkimistä, vaan tunnin mittainen harjoittelu 2–3 kertaa viikossa riitti.

Mielialan kohoaminen ei edellytä peruskunnon roimaa paranemista. Liikunta siis alkaa helpottaa masennusta heti, ja mukavana bonuksena kuntokin nousee hieman myöhemmin, Leppämäki kertoo.

Liikunta lisää samojen välittäjäaineiden määrää kuin mielialalääkkeetkin, eli serotoniinia ja noradrenaliinia. Tämän lisäksi liikunta lisää myös mielihyvähormoni dopamiinin määrää. Masennuksen hoidossa voi vielä tärkeämpää olla kuitenkin se, että liikunta saa hermosolut kasvamaan.”
Lähde: hyvä terveys

Ehkä juuri Sinun motiivaattorisi liikunnan aloittamiseksi tai lisäämiseksi voisi olla parempi mielenterveys.

Jaa tästä

Leave a Reply