Uncategorized

Onnellisuutta ei voi ulkoistaa

Olen miettinyt jo pitkän aikaa onnellisuutta – olla onnellinen. Mistä asioista se koostuu? Mitä onnellisuus oikein on? Olen tullut siihen tulokseen, että onnellisuus on tärkein asia koko elämässä. Jokainen ihminen on itselleen velkaa sen, että vaalii onnellisuutta. Tai jos kokee olevansa onneton niin tekee päätöksen pyrkiä kohti onnellisuutta.

Olen nähnyt, että monet ihmiset ikään kuin ulkoistavat oman onnellisuutensa tai vastuun siitä. Ulkoistaminen tapahtuu muille ihmisille, muiden odotuksille, tapahtumille, materialle tai vaikkapa omalle työpaikalle.

Esimerkkinä tästä: parisuhteessa toinen osapuoli tai molemmat ajattelevat, että toisen tehtävä on luoda ja tuottaa toiselle osapuolelle onnellisuutta. Metsään menee. Jokainen on vastuussa itsestään ja omasta onnellisuudestaan. Sitä taakkaa ei voi sälyttää kumppanin harteille.

Lisää esimerkkejä. Olen onnellinen sitten kun X tapahtuu. Ei. Mitä jos X ei tapahdukaan. Mitä sitten tapahtuu onnellisuudelle? Onko elämä sitten vain onnetonta? Olen onnellinen sitten kun saan ylennyksen. Ei hyvä. Mitä jos ylennystä ei tule? Mitä jos firma fuusioituu ja koko Sinun osastosi ajetaan alas?

Onnellisuus on mielestäni ihan muissa asioissa. Sisällä ihmisessä. Maailmankatsomuksessa. Keskinäisessä arvostuksessa, rakkaudessa, turvallisuuden tunteessa, hyväksytyksi tulemisen tunteessa, johonkin kuulumisen tunteessa ja siinä, että tuntee elävänsä omaa elämäänsä. Kulkevansa omaa polkuaan.

Tuo viimeinen on mielestäni kaikkein tärkein. Oman polun kulkeminen. Omista haaveista kiinni pitäminen. Joskus sen tavoittelu vaatii suuria ja pelottaviakin muutoksia. Irtiottoa, irti repäisyä, eletyn elämän kyseenalaistamista, itsetutkiskelua. Kaikki tämä johtaa kuitenkin kohti sisältä kumpuavaa onnellisuutta. Onnellisuutta, josta vain Sinä olet vastuussa.

Jaa tästä