Uncategorized

Haastavat kelit

Aamuaurinko_tammikuu
Auringonnousu tältä aamulta.

Tätä viikkoa ovat sään puolesta leimanneet lauhtuminen ja sen seurauksena jäätyminen. Jalkakäytävät ja auratut metsätiet ovat suurelta osin kirkkaan jään peittämiä. Tämä on luonnollisesti asettanut haasteita juoksutreenien läpivientiin.

Täällä Helsingissä on ollut koko viikon asteet plussan puolella, ja näin jää on saanut ylleen hienoisen vesikerroksen. Kun nyt asiaa mietin, niin jää taitaa olla elementtinä haastavin mahdollinen pinta juosta. Matkanteko on hidasta ja raskasta, sillä koko kehon lihakset tulevat aivan erilailla käyttöön kuin kuivalla alustalla juostessa.

Eipä siinä mitään, että on hidasta ja raskasta – sehän vain kehittää. Riskinä on kuitenkin liukastuminen ja loukkaantuminen. Nilkan nyrjähdys tai selän venähdys, joka niin usein tapahtuu juuri kaatumisen estävässä korjausliikkeessä. Treenikauteni on sujunut aika lailla mallikkaasti ja en todellakaan kaipaa nyt minkäänlaista loukkaantumista, joka estäisi minua juoksemasta.

Olen siis joutunut tällä viikolla tekemään kompromissin, ja vastoin periaatteitani vetämään treenin sisätiloissa. Tämä vain siksi, että yritin käydä juoksemassa ja huomasin sen olevan liki mahdotonta jään vuoksi. Mainittakoon, että en omista nastalenkkareita, jotka näillä keleillä olisivat olleet välttämättömät.

Sain eilen valmentajaltani Seppo Leinoselta seuraavan kahden viikon treenit. Ensi viikolla kilometrejä kertyy 65 ja seuraavalla 75. Olen tästä aivan innoissani ja haltioissani. Haltioissani siksi, että tiedän pystyväni tekemään treenit läpi hyvällä fiiliksella vaikka kilometrimäärät kasvavat joka viikko reilusti.

On superpalkitsevaa tuntea treenien tuoma kehitys ja kunnon nousu. Odotan innolla että pääsen talven jälkeen juoksemaan kuivalle, pitävälle alustalle ja näen miten vauhtini on talven aikana kehittynyt. Jotain osviittaa olen jo viime viikolla vauhdistani saanut kun lenkin varrelle sattui reilusti hiekoitettu, pitävä tienpätkä. Kehitys kehittyy.

Jaa tästä